RSS

Pojkar har små förväntningar på sig i skolan och räcker ett prov?

13 Feb

Jag tycker diskussionen kring betygen är svår. Den senaste uppgiften är därtill inte särskilt sensationell. Det har varit välkänt sedan mycket länge. Lärartidningen har nämligen gjort en undersökning om nationella proven kontra slutbetyg och rapporterar så här:

”Från och med förra läsåret skriver svenska niondeklassare nationella prov i sex ämnen: svenska, engelska, matematik, biologi, kemi och fysik. Generellt är resultaten på dessa prov lägre än slutbetygen i motsvarande ämne. Genomgående är det flickorna som gynnas av diskrepansen.”

Hela artikeln: Klicka här!

En del pojkar är i regel mer stökiga än de flesta flickor och det blir därmed inte helt lätt att bedöma om dessa nått målen eftersom de tämligen ofta inte presterar så mycket på lektionerna utan lärarna får bedöma dem endast efter de skriftliga proven. Betygsunderlaget för majoriteten av flickorna blir därmed säkerligen bredare.

Dagens Nyheter kommenterar:

För båda könen är andelen MVG högre i slutbetyget i årskurs 9 än på de nationella proven. Men andelen som får det högsta betyget trots att de inte uppnått den nivån på de nationella proven är betydligt högre för flickorna.”

Hela artikeln: Klicka här!

Ja, detta tjat om de nationella proven som ett absolut säkert mätinstrument, är ju tröttsam. Om det räcker med ett enda prov på en kurs som sträcker sig över lång tid, behövs det ju inga andra prov och sannerligen inga läsförhör.

Ingen har tänkt djupare här, tycks det. Som vanligt!

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på februari 13, 2011 i Betyg

 

3 svar till “Pojkar har små förväntningar på sig i skolan och räcker ett prov?

 1. Lövet

  februari 13, 2011 at 12:37 e m

  Rent ut sagt obehagligt inlägg:

  Pojkar har små förväntningar på sig i skolan…

  Mer korrekt är ”Lärarna har negativa förväntningar på pojkarna”
  …och ser man på de infrias ju!

  Och sedan ger du prov på din människosyn:
  Pojkar är i regel mer stökiga än flickor…

  Det behövs inga kommentarer till detta sexistiska omdöme…

  Stackars pojkar med eller utan dyslexi. Hos dig fanns ingen empati att finna!

   
 2. Wingren Tommy

  februari 13, 2011 at 1:43 e m

  Först är det olyckligt att du inte vågar framträda med ditt fullständiga namn. I den anonyma skuggan kan man hävda vad som helst utan att ta ansvar för det.

  Sedan undrar jag vad du har för egen erfarenhet av att arbeta som lärare.

  Därtill tycks du inte förstå ordet i rubriken: förväntningar. Det är självklart lärarna som har små förväntningar på pojkarna.

  Slutligen vet du anonyme kritiker inte ett dugg om min människosyn eller vilken grad av empati jag har. Det jag har gjort är att konstatera faktum i dagens skola efter lång lärargärning. Vad det sedan beror på är en helt annan sak.

   
 3. pekka karvonen

  februari 13, 2011 at 9:15 e m

  Problemets kärna är ju vad de nationella provet tjänar för syfte.
  Man vill ju att betygen blir så likvärdiga över riket som möjligt.
  Om avvikelsen mellan det nationella provets resultat och lärarens bedömning är stor och frekvent, kan man ju misstänka snällbetyg. Kanske man har för hög ambitionsnivå i betygskriterierna då man där räknar upp en uppsjö av subjektiva svårmätta förmågor.
  Själv skulle jag många gånger därför hellre betygsätta endast de mer objektivt mätbara kunskaperna. Kanske man kan kombinera sådan betygsättning med att lektionerna ändå innehåller rikligt med analytiska och värderande inslag, men att man ger upp dessa aktiviteters påverkan i betyget? Så som betygskriterierna är utformade i innevarande och kommande system är det bäddat för denna typ av problem. Och de problemen hamnar i knäet på läraren – inte den som formulerade kriterierna.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: