RSS

Logopeder är inte alltid experter på dyslexi-Danderyds sjukhus kan inte vara det!

15 Feb

Aftonbladet en mycket intressant artikel om Kattmodellen kontra dyslexi. Sämst är det för, som jag ser det, logopederna på Danderyds sjukhus. Det handlar nämligen om en fin och som det verkar  framåt tjej som heter Victoria Plass, 21 år, som på just Danderyds sjukhus fått diagnosen dyslexi av logopederna där. Då måste man först kontrollera om detta sjukhus verkligen är experter på dyslexi, men det verkar de inte vara vid en närmare titt. Så här skriver man nämligen om dyslexi/läs- och skrivsvårigheter på deras hemsida:

Tecken på läs- och skrivsvårigheter

Svårt att känna igen bokstäverna.

Svårt att sätta samman bokstäver så att de bildar ord.

Man kanske blandar ihop bokstäver eller byter plats på dem.

Svårt att sätta samman ord så att de bildar meningar.

Svårt att läsa orden utan att stava sig igenom alla bokstäver.

Svårt att läsa i en sådan hastighet att det man läser får en betydelse.

Ägnar mycket tid åt samma text och läser många gånger utan att minnas vad man läst.

Varför är det svårt att läsa och skriva?

Det kan vara svårt att uppfatta och skilja de olika språkljuden åt och att minnas dem.

Här har vi det som typiskt i sådana här sammanhang. Ingen självständig analys av individer som har dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter utan ett sammelsurium av många olika synsätt på det här med dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter, tydligen kan inte det här sjukhuset bedöma vilken benämning man skall ha. Att socialstyrelsen överhuvud godkänner sådan här ”professionell” amatörverksamhet är upprörande!

Socialstyrelsen, alla logopeder, psykologer och läkare kan inte dyslexi, trots detta faktum får de ställa diagnos. Skandalöst är ett alltför milt uttryck!

Detta gör att Kattmodellen kan komma in och visa att de faktiskt har åtgärdat en dyslektiker till, vilket de sannolikt inte har. Så här skriver Aftonbladet Plus om Victoria:

”Till slut gick det inte längre och som tolvåring skickades hon till en specialist på Danderyds sjukhus. Där testades hennes lästeknik och språkförståelse och snart konstaterades det att Victoria led av dyslexi. Diagnosen gjorde att hon bara läste det hon var absolut tvungen till. Bokhyllan hemma i Vallentuna gapade tom och betygen var inte de allra bästa.

I gymnasiet fick hon höra talas om kattmodellen, som går ut på att se ord och bokstäver i bilder, något dyslektiker ofta har svårt för. Istället stavar de ordet precis som det låter.

Victoria kom i kontakt med Patrick Lindblad, en av de som introducerat kattmodellen i Sverige. Förr när hon läst en text hade hon sett ordet i mörkgrön text mot en svart bakgrund och när hon försökte stava ett ord var det bara tomt.” Aftonbladet Plus, den 11 februari 2011

Beskrivningen av dyslektiker i detta textutdrag är också felaktig. De flesta som stavar på sitt eget sätt, stavar som det låter. Det har inget med dyslexi att göra.

Sammanfattningsvis kan sägas att okunskapen kring dyslexi i massmedia gör att metoder som Kattmodellen som kostar många sköna tusenlappar för den som anlitar Patrick Lindblad (som sett en möjlighet att tjäna mycket penningar) kan hävda att de faktiskt kan ”bota” dyslexi. Och han har ju rätt med all denna bristande kunskap i dyslexins väsen även, som vi sett ovan,  i verksamhet som är godkänd av Socialstyrelsen.

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
6 kommentarer

Publicerat av på februari 15, 2011 i Diagnos, Dyslexi, Kattmodellen, Logopeder

 

6 svar till “Logopeder är inte alltid experter på dyslexi-Danderyds sjukhus kan inte vara det!

 1. Antony

  februari 15, 2011 at 10:33 e m

  Så du menar att om man blir botad så hade man förmodligen inte dyslexi från början?
  Jag tror snarare att personer med dyslexi kan ha olika svårigheter och inte bör ses som en homogen grupp. Jag tror att dyslektiker kan lära sig läsa och skriva med träning även om det kanske är annan slags träning än andra behöver. Vi har olika strategier när vi läser och skriver men det innebär inte att vi kan lära oss andra strategier och kanske strategier som gör att vi inte längre upplever samma svårighet med det skrivna ordet.

   
 2. Torhild Karlsson

  februari 16, 2011 at 7:43 f m

  Hej!
  Jag är intresserad av hu du kan döma ut hela Danderyds sjukhus logopedkår utifrån den texten på sjukhusets hemsida?

  Jag vet inte hur många sjukhus hemsidor du har varit inne på och läst tidigare men all information till privatpersoner gällande diagnoser och dyl. presenteras alltid lättläst så att vem som helst ska kunna ta till sig informationen och läsa det. Det här innebär att man ska fatta sig kort och i lätta termer. Då kan väl omöjligen dyslexi (eller någon annan diagnos för den delen) presenteras på ett sätt som beskriver hela vidden av den här, i de flesta fall, komplicerade och svårtydda ”diagnos”.

  ”Ingen självständig analys av individer som har dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter utan ett sammelsurium av många olika synsätt på det här med dyslexi eller läs- och skrivsvårigheter, tydligen kan inte det här sjukhuset bedöma vilken benämning man skall ha. Att socialstyrelsen överhuvud godkänner sådan här ”professionell” amatörverksamhet är upprörande!”

  Har du haft kontakt med någon logoped på Danderyds sjukhus? Känner du någon som blivit bedömd av en logoped på Danderyds sjukhus? Annars undrar jag hur du kan veta att det inte sker en individuell analys av varje patients problem? Det intryck jag fick av processen under ett studiebesök där var att det alltid sker en grundlig kartläggning och testning av varje individs problematik innan en dyslexi eller en läs- och skrivsvårighetsdiagnos ges.

  Jag tycker den här bloggen är bra och du tar upp många intressanta händelser i samtidens Sverige, men inlägg som det här kastar en mycket oseriös skugga över hela bloggen, och gränsar nästan till förtal.

  mvh
  Torhild Karlsson

   
 3. Wingren Tommy

  februari 17, 2011 at 7:09 e m

  Torhild
  ”Det intryck jag fick av processen under ett studiebesök där var att det alltid sker en grundlig kartläggning och testning av varje individs problematik innan en dyslexi eller en läs- och skrivsvårighetsdiagnos ges.”

  Tycker du att detta är seriöst: ”Svårt att läsa i en sådan hastighet att det man läser får en betydelse.

  Ägnar mycket tid åt samma text och läser många gånger utan att minnas vad man läst.”

  Då kan man nämligen inte läsa och då bör det benämnas annorlunda och det har inget med lättläst att göra.

   
 4. Torhild Karlsson

  februari 18, 2011 at 10:21 f m

  Tommy
  Återigen missar du poängen i ditt svar. Det jag menar är att du omöjligen kan döma ut samtliga medarbetares kompetens och deras arbetssätt på logopedmottagningen utifrån den text som presenteras på hemsidan.

  Sen vill jag ifrågasätta ditt val av citat från mitt inlägg, hur tänkte du där? Det står ingenting om graden av seriositet i citatet och det är ryckt ur paragrafen som kommenterar din åsikt om brister i kompetens och arbetssätt på logopedmottagningen på Danderyds sjukhus.

  ”Då kan man nämligen inte läsa och då bör det benämnas annorlunda och det har inget med lättläst att göra.”

  Utveckla gärna den här meningen lite. Hur menar du?

  mvh
  Torhild Karlsson

   
 5. Wingren Tommy

  februari 19, 2011 at 12:44 e m

  Torhild
  Menar du verkligen att inte personalen som har hand om dyslexin på sjukhuset också har hand om formuleringarna på sjukhusets hemsida? Hur tänker du där?

  Jag citerar ditt positiva intryck av det här sjukhuset. Kanske får du börja ifrågasätta din egen vördnad för dem som du upplever som experter. De är nämligen inte alltid det.

   
 6. Erik

  mars 24, 2011 at 7:54 e m

  hur viktigt är det att man väldigt exakt kan definiera, förstå och testa dyslexi? det verkar som om victoria plass hade reella svårigheter oavsett vad vi väljer att kalla dem. det verkar vidare som om kattmodellen hjälpte henne att bli fri från dessa svårigheter. en viktigare fråga verkar vara om patrick lindblad tar hutlöst betalt. i victorias fall verkar det inte vara så eftersom hon fick värdefull hjälp med ett problem. frågan är om alla patricks kunder får det… och den frågan är extra viktig just för att han tar så mycket betalt.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: