RSS

Journalister sprider ofta oriktig information om läs- och skrivsvårigheter och dyslexi

16 Mar

Jag har många gånger uppmärksammat här på bloggen att många journalister sprider felaktig information när det gäller dyslexi eller den mer generella dysfunktionen läs- och skrivsvårigheter. Så här skrev nämligen Barometern nyligen:

”Dessutom föds många barn med dyslexi som medför att det blir mer eller mindre omöjligt att se bokstäver, samt läsa och skriva.”

Barometern! Dyslektiker kan självklart se bokstäverna, de är inte blinda (även om det kan verka så om man läser Dyslexiförbundet FMLS beskrivning av dysfunktionen) och de kan både läsa och skriva. Deras avkodningsproblem gör emellertid att förmågorna är något sämre än den normala läsarens och skrivarens, d v s en sämre koppling mellan grafem(bokstav) och fon(ljud), vilken kan vara i en grav eller mera mild variant av dysfunktionen.

Dyslexiförbundet FMLS, är ni nöjda nu när ni lyckas få journalisterna att helt missuppfatta vad dyslexi är för något?

Annonser
 

6 svar till “Journalister sprider ofta oriktig information om läs- och skrivsvårigheter och dyslexi

 1. Torhild Karlsson

  mars 17, 2011 at 7:46 f m

  Hej Tommy.

  Du bör överväga att ta bort det här blogginlägget.
  Artikeln du hänvisar till är ett debattinlägg och det är inte skrivet av en journalist utan av en som själv säger sig ha läshandikapp.

  http://www.barometern.se/reagera/varfor-ta-kyrkans-tidning-fran-lashandikappade(2371977).gm#

   
 2. Wingren Tommy

  mars 18, 2011 at 8:58 f m

  Precis som alla andra tidningar så har väl Barometern en ansvarig utgivare som bestämmer över publiceringen på journalistiska grunder. Tidningar skall inte publicera och sprida felaktigheter om dyslexi och andra dysfunktioner, men det görs ändå gång på gång. Det som jag avser ovan sprids nu till landets redaktioner. Debattinlägget borde ha avvisats!

   
 3. Torhild Karlsson

  mars 18, 2011 at 9:47 f m

  Ok, bara så jag förstår dig korrekt i den här frågan:

  Borde samtliga tidningar granska all fakta i alla debattinlägg som publiceras i alla fria forum? Borde sedan samtliga tidningar utesluta att publicera åsikter för att det finns sakliga fel i inlägget?

  Tyngdpunkten i debattinlägget ligger väl ändå inte på att förklara dyslexins gåta utan snarare en vädjan till Svenska kyrkan och Kyrkans tidning att publicera skrifter på ett sätt som är lättillgängligt för personer med läs- och skrivsvårigheter. Du rycker alltså en mening ur denna debattörs inlägg och säger att hans åsikter inte ska få lyftas i ett allmänt forum för att meningen innehåller sakfel.

  Det jag menar är att det finns tillfällen då journalister förenklar och övergeneraliserar i beskrivning av diverse dysfunktioner, välj ett sånt exempel. Det är inte den ansvarige utgivarens ansvar att undersöka huruvida debattinlägg av privatpersoner innehåller sakfel. Ansvaret ligger snarare på privatpersonen själv. Ansvarige utgivarens ansvar är att undersöka huruvida artiklar skrivna på uppdrag av tidningen innehåller sakfel. Debattinläggen bedöms snarare efter om de följer tidningens riktlinjer för vad som är moraliskt korrekt och relevanta för tidningens syfte.

  Förstår du vad jag menar?

  med vänliga hälsningar

  Torhild Karlsson

   
 4. Karin Johansson

  mars 18, 2011 at 10:02 f m

  Om det nu är så att debattinlägg borde avvivas eller redigeras, så borde nog ett antal bloggposter på denna blogg också redigeras eller diskvalificeras. Debattören uttrycker sig med egna ord utifrån SINA tankar och representerar alltså inte tidningsredaktionen ifråga. Du uttrycker också dina tankar och beskriver med egna ord, och efter att ha läst många inlägg på denna blogg kan jag konstatera att även du sprider en del felaktigheter om både enskilda personer och yrkesgrupper. Kasta inte sten i glashus.

   
 5. Wingren Tommy

  mars 19, 2011 at 1:57 e m

  Torhild Karlsson
  Som sagt tidningen i fråga sprider felaktig information, d v s den felaktiga meningen och de har ansvar för det. Självklart skall felaktiga debattinlägg med klara sakfel refuseras.

  Karin Johansson
  Ge exempel, tack!

   
 6. Nick Hargreaves

  april 5, 2011 at 2:30 e m

  ”Grapheme (letter) and phone (sound)”? I think you mean grapheme (a letter or a sequence of letters) and phoneme (a sound that is the smallest contrastive unit in the sound system of a language. Get it right Mr ”Scientist”!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: