RSS

Jag hade nog rätt om logopeder och dyslexi!

27 Mar

I kommentarerna på mina inlägg här på bloggen om främst logopeder, har jag fått mycken kritik. Man har sagt att jag är okunnig, inte har tillräcklig kompetens för att ha en åsikt och att jag dumförklarar en hel yrkeskår etc etc. T o m logopedernas egen organisation har uttalat sig här om en specifik logoped, vars uttalanden om dyslexi tydde på b ristande kunskap om fenomenet på ett djupare plan, och sagt att denna logoped faktiskt var mycket kompetent utan att anföra varför man tyckte så.

Nu visar det sig att jag nog hade mer rätt än mina kritiker vill inse. Så här skildras hur en logoped utrett dyslektiker:

”I 26 av fallen misstänktes dyslexi och samtliga fick den diagnosen, vilket anses vara mycket anmärkningsvärt. Utredningarna har gjorts på kort tid, cirka tre timmar per patient, trots att rimlig uredningstid ska vara runt tolv timmar.

Utredningarna är dessutom mycket svåra att förstå och kan inte ligga till grund för nödvändiga insatser, vare sig i skolan eller för en vuxen patient. Inte ens andra logopeder säger sig förstå vad som står. Utredningarna anses vara fragmentariska med omotiverade moment och felaktigt utförda tester.

Men den granskade logopeden anser att patienter och eventuella föräldrar har så goda förkunskaper att de kan förstå vad som står. Hennes mål är att ‘så många som möjligt ska tycka att texten är givande’.”(Dagens Nyheter den 22 mars 2011)

Detta drabbar ju individer något oerhört. Det visar också att en utbildning inte är något som yrkesmannen eller yrkeskvinnan kan leva på i evinnerlig tid utan att följa med i den forskning som bedrivs, främst internationellt.

Läs hela artikeln: Klicka här!

 

Annonser
 
8 kommentarer

Publicerat av på mars 27, 2011 i Dyslexi, Logopeder

 

8 svar till “Jag hade nog rätt om logopeder och dyslexi!

 1. Emma

  april 4, 2011 at 6:13 e m

  Jag läser tredje året på logopedprogrammet och ramlade på den här sidan eftersom vi för tillfället läser om just dyslexi; vilka bakomliggande orsaker som finns, hur en utredning går till och vilken hjälp som finns att erbjuda. Då jag ännu inte är legitimerad logoped kanske jag inte är rätt person att uttala mig men jag ställer mig frågande till hur du kan basera ditt uttalande på vad EN logoped har gjort? Det är bra att det blivit anmält till socialstyrelsen så att de kan ta tag i det, vilket borde göras mer i alla yrkeskårer som jobbar med människor. Men att underminerar alla logopeders kompetens, vem hjälper det? Inte de barn/ungdomar/vuxna med dyslexi i alla fall. Jag har även en fråga angående vilka du anser bör göra dyslexiutredningar om nu inte logopeder har tillräcklig kompentens?
  Den här sidan är, vad jag har förstått, en sida för personer med dyslexi och de som är intresserade av det så varför inte skriva mer om bra saker som kommit fram med all ny forskning som görs?
  Vänligen,
  Emma

   
 2. Wingren Tommy

  april 4, 2011 at 6:44 e m

  Hej Emma!
  Jaha, du går logopedprogrammet och kände inte till alla aktörer när det gäller dyslexi. Inte ens alla som är doktorander och forskar kring dyslexi. En brist till i utbildningen?

  Nej, jag tror inte att det inträffade gäller endast en logoped utan det gäller nog flera i Sverige. Jag väntar på att Socialstyrelsen gör en verklig genomgång så att ni som utbildar er, kan få en start som är värd namnet i yrket.

  Positivt om dyslexi? Läs Dyslexia nätupplaga där vi rapporterar om främst den internationella dyslexiforskningen eftersom det mesta av den svenska är tämligen amatörmässig.

  Länk för att kika: Klicka här!

   
 3. Emma

  april 5, 2011 at 9:01 f m

  Hej hej!
  Hmm nej det är väl klart att jag inte känner till alla aktörer och forskare inom dyslexin, det är väl inget man kan vänta sig efter ett par dagars läsning i ämnet? Jag är fortfarande nyfiken på vilka du anser är kompententa att göra dyslexiutredningen om nu logopeder inte är det?
  Vänligen,
  Emma

   
 4. Wingren Tommy

  april 5, 2011 at 9:44 f m

  Mmmmm, här också: ”Jag läser tredje året på logopedprogrammet ”; ”det är väl inget man kan vänta sig efter ett par dagars läsning i ämnet”.

  Den som skall utreda dyslexi behöver nog fler än ett par dagars utbildning, tycker i varje fall jag.

   
 5. Emma

  april 5, 2011 at 10:22 f m

  Något jag måste ge dig kred för är att du är bra på att ta citat ur sina sammanhang och få dem att bli till din fördel! Det du inte verkar ha uppmärksammat var att jag i min första kommentar använde ”läser”, vilket alltså innebär att jag ännu inte på långa vägar läst klart om dyslexi. Oavsett så kvarstår frågan om vem DU anser ska utföra dessa utredningar? Det vore även intressant om du kom med förslag på förbättringar istället för att endast kritisera, vilket skulle kunna bevisa att du faktiskt har de kunskaper som du påstår att du har.
  Om du har gjort någon intressant dyslexiforskning så skulle jag (och säkert andra) gärna ta del av den. Har letat i olika databaser efter ditt namn men inte funnit något.
  Vänligen,
  Emma

   
 6. Wingren Tommy

  april 5, 2011 at 10:37 f m

  Som sagt, så tyckte jag!

   
 7. Nick Hargreaves

  april 5, 2011 at 1:34 e m

  Never – ever – have i encountered such ignorance!
  Gonna have to be you’ve got some kind of pragmatic disorder.
  Give me some proof (meaning references) that what
  you are referring to is correct. Or have you simply lost your mind
  up there in Sweden? Even if Google Translate is
  never 100 % right, I’m
  gonna need to say this entire blog is a joke.
  Let me explain one simple, undisputable fact to
  you about science: your arrogant fantasies are not scientific.
  Down in Australia, most reading and writing researchers would
  never consider their Swedish peers’ work ”amateurish”. If you’re
  gonna have to resort to calling names and to
  run around the Internet community and
  around the bloggosphere like an obstinate child,
  and one lacking the rhetorical skills to do it too, you could at least
  desert that portentous tone you’re using and think before
  you write!
  /Nick Hargreaves

   
 8. Robin

  april 5, 2011 at 2:05 e m

  Det första som slår mig är din argumentationsteknik. Du undviker att svara på de frågor som ställs och plockar istället sönder din motdebattörs argument i detalj för att få henne, och diskussionen, att byta spår till en position där hon måste försvara sig. Det är effektivt, men kan tyckas klumpigt och fult.
  Fortsättningsvis undrar även jag vilka du anser vara kompetenta att utreda dyslexi. Jag har själv en nära mig som är dyslektisk, liksom många i hennes årskull. Problemet tycks öka i omfattning med varje generation.
  Kan man kanske tänka sig en helt egen typ av specialistläkare för ändamålet? Finns resurser?
  Hur som helst. Jag håller på att sätta samman en föreläsning om argumentation och retorik och undrar om jag får använda dig som exempel? Din teknik är precis vad jag vill lära mina elever att bemöta med riktig retorik.

  Tack på förhand.
  Robin

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: