RSS

Förvirringen nästan total när det gäller dyslexi

09 Jun

Är det någon som inte är dyslexiforskare som förstår vad dyslexi egentligen är? Denna fråga efter att ha tagit del av Skolinspektionen senaste granskning gällande läs- och skrivsvårigheter och läsandet av Expressens Malin Siwes okunniga artikel: ”Inflation i dyslexi”.  Siwes skriver bland annat:

Det viktiga är som sagt att börja tidigt med språk- och bokstavsträning. Barn som peppas att fortsätta gnugga fast det går trögt kommer till sist att lära sig. De blir inte dyslektiker.
Fast då fordras alltså att lärarna inte har den falska tron på läsmognad. Dessvärre har den fortfarande anhängare på ett par av de utbildningsanstalter skolinspektionen besökt, åtta år efter larmrapporten.

Självfallet finns det alltid elever för vilka bokstäverna kommer att hoppa runt. De ska få all hjälp med talböcker, program för syntetiskt tal i datorn. Men i ett Sverige där lågstadielärare och föräldrar hjälper sina barn att öva, öva och åter öva på att läsa kommer de att vara mycket färre än i dag.” ( Expressen, 7 juni 2011)

Vad i all sin dar menar hon? Den som får tidig bokstavsträning blir inte dyslektiker. Men för vissa kommer bokstäverna hoppa omkring. Detta är inte logiskt antingen kan alla lära sig och inte bli dyslektiker eller så är det inte så.

Spridandet av denna förvirring bland allmänheten är ödesdiger, enligt mitt sätt att se det.

Mer om detta i Dyslexia nätupplaga 2/2011 där vi analyserar och förklarar varför man använder termen läs- och skrivsvårigheter/dyslexi, vilket är en felaktig beteckning främst lanserad av intresseorganisationen Dyslexiförbundet FMLS, som inte borde ha ett så stort inflytande som de har idag.

Ta en prenumeration redan idag. Så du kan läsa denna analys och förklaring: Klicka här!

 

2 svar till “Förvirringen nästan total när det gäller dyslexi

 1. Stig Palm

  juni 9, 2011 at 1:43 e m

  Inte lätt att vara människa i något språk? Språknissasarna har inte gjort mycket för att underlätta.
  För oss vanliga gäller att ha bra ”fotominne” lika med komma ihåg stavningen i sitt inre? Till detta krävs mycket läs och skrivövning.

  Tacksamt vore om språknissarna kunde börja med en rationalisering av stavningen att ord som ”låter” samma och stavas i enlighet med detta?
  Nu tänker jag närmast Sverige. Vi är hemska på detta. Ska fan vara utlänning och lära svenska! Går jag till engelskan som är en blandning av franska/latin , blir saken än värre.

  Vad vore internetskrivandet om vi inte hade rättstavningsprogram? Programvaran Word har dessutom grammatikhjälp numera. Underbart! T o m en hyffsat välutbildad person, får tänka ofta vid skrivning och vid minsta oro fråga stavningsprogrammet. Fast klar, programmet kan inte alltid (än så länge) avgöra om det ska vara – skäl eller själ? Kommer säkert så småningom, när programmet läser hela meningen och då fastställer vilket ord som avses?

  Jag gissar att dyslexi avser när vi kast om huller om buller ord eller särskiljer ord, som i engelska?

   
 2. Wingren Tommy

  juni 9, 2011 at 2:10 e m

  ”så småningom, när programmet läser hela meningen och då fastställer vilket ord som avses?”

  Finns redan och heter Stava Rex(tidigare Stava Rätt) och ges ut av Oribi.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: