RSS

Får man kritiskt granska läkarvetenskapen från andra synvinklar?

09 Jul

Läkarna försvarar fortfarande Gillberggruppens  tilltag att förstöra grundmaterialet som har gett upphov till en tämligen ny och nordisk diagnos, DAMP. Försvaret av Gillberg och dennes kolleger gör att läkarnas företrädare fullständigt tycks tappa omdömet. Så här skriver nämligen Josef Milerad i Läkartidningen nr 19 maj 2008:

”Dessa fakta är mindre kända och ofta ifrågasatta, senast av SVTs program »Fördärvet« från den 14 april 2008. Utgångspunkten är rättsprocessen kring ADHD-forskaren Christopher Gillbergs patientjournaler.Gillbergs forskargrupp presenteras som ett förbrytargalleri i suggestiva svartvita bilder med röda rubriker »dömd« – underförstått för undermålig forskning. De som drivit denna destruktiva rättsprocess försöker man ge forskarstatus– åtminstone genom vetenskapligt klingande fantasititlar.”

Andra discipliner har forskare med ”fantasititlar”. Kan man nå lägre i akademisk högfärd?

SVT svarar i www.lakartidningen.se:

”Läkartidningens skribent uppfattar vår presentation av Gillberggruppens huvudpersoner som om vi radar upp ett »förbrytargalleri i suggestiva svartvita bilder«. Men vi kan upplysa om att i sammanhang där offentliga personer inte kan, eller vill, delta och där bilder är tagna vid ett tidigare tillfälle är det i filmsammanhang en traditionell metod att redigera bilder så. Fakta kvarstår dock att forskningsstriden kring DAMP lett till att fyra personer dömts i domstol. 

För övrigt har ingen tilldelats någon fantasititel. Några av de intervjuade personerna i programmet är läkare, någon professor i ett medicinskt ämnesområde, en annan i samhällsondotologi, med forskningsmetodik som vetenskapligt expertområde, ytterligare någon är professor respektive docent i sociologi. Vari de »fantasititlar« Josef Milerad skriver om består är ytterst oklart. ”

Alltså, enligt läkartidningen kan man inte kritisera läkare som blivit dömda i domstol. De står över allt, vilket måste vara en behaglig tillvaro men vi måste verkligen föra ner dessa akademiska ”hybrispersoner” till den stadiga och fasta marken på jorden där vi andra befinner oss.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se när läkaren och läkarvetenskapen är naken!

 

 

 

Ett svar till “Får man kritiskt granska läkarvetenskapen från andra synvinklar?

  1. Rakel

    juli 9, 2008 at 2:45 e m

    Självklart skall forskningen kunna granskas, det är en av grunderna till att den skall vara trovärdig.

    Tycker personligen att det var fel att inte lämna ut materialet, vilket borde kunna avidentifieras innan utlämnandet vilket skett i tidigare fall.

    Tråkigt att debatten blir så svart-vit om något som hjälpt många personer till ett bättre liv, vilket det inte torde råda någon tvekan om.

    Finns det något bättre än medicinering mot ADHD så visst kör på, men hjälper inget annat så varför skall man låta bli?

     

Lämna en kommentar